Как да предпазим автомобила по време на градушка?

Как да предпазим автомобила по време на градушка?
26 април 2017

В края на месец април има вероятност от твърди валежи/градушки това заяви инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция „Борба с градушките”. 

 Една от най-страховитите прогнози за собствениците на автомобили е градушка. И така, как трябва да се подготвим и да защитим нашите автомобили от градушка?

Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да защитите колата си от градушка:

  1. Очевидно е, че  покрит паркинг на работното място и у дома е най-добрият начин за защита на вашия автомобил от градушка. Той предпазва колата от суграшица, градушка, топлина и сняг. Удобен вариант е сгъваемият гараж, който може да монтирате върху едно паркомясто само за час, без да са ви необходими инженерни познания (повече научете тук)
  2. Може да не разполагате с достъп до покрита площ за паркиране. Тогава трябва добре да проучите за покрит паркинг в близост до дома си и работното място, който да ползвате за  временен подслон. Ако чуете, че ще има градушка в прогнозата, ще може бързо да реагирате.

 Възможност: молове, офис сгради, банки, жилищни комплекси, а може и гараж на приятел или съсед.

       3.Ако не намирате и временен подслон, може да покриете автомобила с дебело одеяло. Уверете се, че сте го закрепили здраво за да не отлети от силният вятър.

       4. Направете пълна застраховка на автомобилът си.

 Как да реагирате при градушка, ако сте в движение с вашият автомобил:

  1. Незабавно включване на къси светлини, намалете скоростта и бъдете нащрек за други превозни средства около вас по пътя.
  2. Спазвайте три пъти по- голяма дистанция от обичайното с автомобила отпред.
  3. При първа възможност се махнете  от пътя на безопасно място. Скоростта на ударите от градушка е по-голяма от тази на движещ се обект, така че колата ви е в по-голям риск от повреда, когато е в движение. Помислете за близък гараж, подлез, навес на бензиностанция, или всяко друго място, което предлага подслон за вашия автомобил.
  4. Ако спиране в страни на пътя е единствената ви възможност, уверете се че колата е напълно извън пътното платно. Спрете така че ударите от градушката да са върху предното стъкло, а не върху страничните или задното стъкло- те могат да се счупят по-лесно. Предно стъкло е подсилено за да издържа на вятър. 
  5. Не спирайте под дърво. От една страна дървото намаля скороста на падащите парчета, но от друга има опасност от счупване на клони, които да затиснат автомобила.
  6. Останете в автомобила. Ако имате възможност, завийте се с палто или одеяло, това ще ви предпази от нараняване при евентуално счупване на прозорец.

 Следвме тези указния, стискъме зъби и чакаме градушката да отмине.

Не забравяйте щетите от градушката са поправими, Вашата лична безопасност е винаги от първостепенно значение.

https://www.youtube.com/watch?v=GN_1Q9n2SPw

 

 

5 умни решения за организиране на гаража и мазето4 септември 2018

Ако имате гараж или мазе сте истински щастливци. Често, обаче пренебрегваме организацията в тези помещения и те се превръщат в препълнени и разхвърлени складове. В тази статия предлагаме няколко прости решения за да върнете реда и да отворите свободно пространство във вашия гараж или мазе.

прочети още

КАК ДА СЪХРАНЯВАМ ГУМИ, КОИТО В МОМЕНТА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ?25 април 2018

Неправилните условия за съхранение могат да имат отрицателен ефект върху външния вид и производителността на гумата. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

КАТ предупредиха всички шофьори:4 април 2018

КАТ предупреди, че трафикът по празниците ще е много тежък. Отдел „Пътна полиция“ в ГДНП издаде препоръки за безопасно движение по пътищата. Ето какво съветват от там:

прочети още

Volkswagen Club Fest- Събитие от фенове за фенове9 март 2018

Тази година екипът на iParking,  ще участва на Volkswagen Club Fest- Събитие от фенове за фенове. Дата на събитието – 17 и 18 март 2018 година.  Време на провеждане – от 9:30 до 17:00 часа.  Локация – Интер Експо Център София зали 5 и 6.  Цени на билетите – 6 лева на място; за младите фенове до 16 г.– 4 лева; за деца до 12 г. - безплатно.

прочети още

Автомобилен салон 20177 октомври 2017

Тази година екипът на iParking,  ще участва на авторитетното изложение Автомобилен салон 2017. Всеки желаещ може да дойде и на живо да се запознае с част от продуктите, които предлагаме. За двадесет и трети път, най-престижният автомобилен форум в страната, включен за пореден път в календара на OICA /Международната организация на автомобилните производители/, ще се проведе от 14 до 22 октомври в в залите на „Интер Експо и Конгресен Център“.

прочети още

12 прости съвета за шофиране, който ще ви улеснят.24 август 2017

Дори и най-опитните шофьори не винаги познават всички тънкости или нюанси, които могат да улеснят шофирането. Ето няколко трика, които да ви помогнат да се чувствате спокойни при шофиране, да се научите да избягвате опасни ситуации и да се превърнете в уверен шофьор.

прочети още

3 съвета за защита на вашия мотоциклет от ръжда15 август 2017

Ръждата е най-лошият враг на собственика на мотоциклет. След като корозията се установи в рамката, тя бързо може да разпространи, ако не бъде спряна. Когато това се случи, единственото спасение е  замяна на корозиралите части. Добрата новина е, че  можете да предотвратите разпространението на ръждата, като следвате няколко лесни стъпки.

прочети още

Ефекта от горещината върху колата ти!8 август 2017

Ето как горещината се отразява върху автомобилът Ви!

прочети още

Съвети за пестене на гориво през лятото.18 юли 2017

Всеки мрази да плаща за гориво и иска с един резервоар да измине колкото се може повече километри. Ето няколко съвета, които могат да ти помогнат.

прочети още

Съвети за безопасно пътуване през лятото11 юли 2017

Лято e вече в разгара си, а заедно с това започват отпуските и почивките. Много от хората избират да използват собствените си автомобили. За да не си разваляте почивката спазвайте тези лесни трикове и ще си спестите проблеми с колата.

прочети още

Най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's6 юли 2017

2 937 000 долара е общата стойност на трите най-скъпи автомобила продадени на последния търг на Sotheby's, проведен миналия месец в Санта Моника. Вижте кои са те:

прочети още

6 съвета при пътуване в дъжд4 юли 2017

Дъжд, дъжд отново дъжд, най-добре си останете вкъщи и се наслаждавайте на дъжда от уюта на дома. Ако все пак ви се налага спешно да излезете iParking дава 6 прости съвета за безопасно пътуване в дъжд.

прочети още

Край на висенето по опашки в КАТ. Стартира напълно обновеният сайт на МВР.29 юни 2017

Плащането на глобата към КАТ вече е възможно без да се разхождаме до сградата на Пътна полиция и да висим по опашки, а от вкъщи.

прочети още

Как да измиете колата си като професионалист?23 юни 2017

За да изглежда Вашият автомобил перфектно трябва да се полагат правилните грижи. Следвайте описаните стъпки и Ви гарантираме перфектен резултат всеки път. www.iparking.bg

прочети още

10 от на най-опасните пътища в света15 юни 2017

Често родните шофьори се оплакват, че се налага да пътува по опасни пътища. Днес ви кани да обиколим 10 пътища шофирането по които е истинско предизвикателство и с право са си заслужили титлата " Опасни пътища".

прочети още

Как да изберете най- безопасното място в 7 превозни средства 14 юни 2017

Когато мислим за пътуване в повечето случаи се съобразяваме с комфорта. И все пак ние не трябва да забравяме и за безопасността, тъй като всяко превозно средство има места, където ние най-вероятно няма да се нараним при катастрофа. Представяме ви списък на такива места в 7 различни превозни средства, безопасността на което се определя въз основа на различни проучвания и статистика.

прочети още

Какво трябва да имате в багажника на колата?8 май 2017

Лятото е зад ъгъла и все повече започваме да си мислим за пътуване. За да не бъде помрачена почивката трябва добре да се подготвим за непредвидими ситуации.

прочети още