12 прости съвета за шофиране, който ще ви улеснят.

12 прости съвета за шофиране, който ще ви улеснят.
24 август 2017

12. Проверете дали всички огледала са настроени правилно.

Ако огледалата ви не са коригирани правилно, се появява сляпо петно. Сляпото място е част от пътя, който не можете да видите, така че може да пропуснете кола, която пътува в съседното платно. За да премахнете слепите места, регулирайте огледалата си за странично виждане, така че да не виждате колата си в тях . За да проверите дали има сляпо място, минете  покрай друга паркирана кола в обратна посока, гледайки в огледалото за странично виждане. Щом е извън снимката, трябва да я видите с периферното си зрение.

Огледалото за обратно виждане трябва да бъде настроено, така че да можете да видите изцяло задния прозорец на автомобила . Когато настройвате огледалата, трябва да сте в нормално положение за управление.

11. Свикнети с габарита (размера) на автомобила.

Ако искате да може да избягвате дупки на пътя и да не драскате купето си при паркиране, трябва да се научите да усещате къде са колелата. Вземете една празна пластмасова бутилка, стъпете върху нея с крака и я сложете на пътя. Отворете прозореца, за да чувате скърцането на бутилката. Упражнявайте се с лявото и дясното предно колело

10. Паркирайте с помоща на огледалата.

При перпендикулярен паркинг, спрете, след като видите бордюра под страничното огледало . По този начин разстоянието между колата и бордюра ще бъде минимално и няма да надраскате бронята.

Когато извършвате паралелен паркинг, уверете се, че няма да надраскате тасовете. Залепете парче цветна лента на дъното на предното стъкло. Спрете след като марката съвпадне с линията на бордюра. По-добре е паралелното да се паркира в обратна посока: по този начин бордюрът се вижда в страничните огледала, така че няма да сте твърде близо до него.

9. Изушете спирачките след като сте минали през локва.

Преди дори най-малките локви, по-добре да забавите и да преминете гладко, без да маневрирате. Ако шофирате бързо, има вероятност водата да влезе в системата за запалване и да изгаси двигателя. Освен това, аквапланингът може да доведе до загуба на контрол над автомобила.

След преминаване на голяма локва, не изключвайте двигателя и не променяйте скоростта си. Първо изсушете спирачките: натискайте, няколко пъти педала на газта и после спирачката. Триенето причинява топлина, така че водата се изпарява от накладките.

8. Внимавайте за маневрите на по-високите коли пред вас.

Внимавайте не само за колата точно пред вас, но и за онези, които са по-надолу по пътя. Шофьорите на по-високи превозни средства (камиони и автобуси) виждат пътните ситуации много по-ясно . Ако започнат да променят лентите наведнъж, вероятно е видял автомобилна катастрофа или друг вид пречки. Следвайте действията им.

7.Ако автомобилът не запали, включете дългите светлини.

Понякога през зимата колата просто не пали от първия опит. Опитайте да включите дълги светлини, това може да подгрее акумулатора. 

Ако не се получи може да се снабдите с Jump starter-Автомобилно стартиращо устройство.

 

6.Спуснете огледалото за обратно виждане през нощта.

Много шофьори не знаят, че стандартното огледало за обратно виждане има 2 режима: дневен режим и нощен режим . За да избегнете заслепяването от кола зад вас, променете ъгъла на огледалото, като издърпате лоста под нея.

5.Включете климатика.

Дори когато не използвате климатика (например през зимата), включете го редовно за кратък период от време . В противен случай охлаждащата течност ще изтече и тръбите ще са сухи.

4.Използвайте ръчната спирачка редовно.

Дори ако не паркирате на наклон, използвайте ръчната спирачка редовно, за да я поддържате жива. Единственото изключение е  много студено време . При такива условия е по-добре да не използвате ръчната спирачка, така че спирачните тампони да не замръзват.

3.Ако кола в съседната лента се забави, следвайте примера.

Ако видите кола в съседната лента да се забави, трябва да направите същото.

2.Не позволявайте на илюзията за ниска скорост да ви измами.

На прав път скоростта изглежда е 2 пъти по-ниска, отколкото всъщност е . Ако не намалите скоростта преди да направите завой, може да загубите контрол върху автомобила.

1. Не завъртайте колелата предварително, когато правите ляв завой.

Опасно е да завъртите колелата предварително, преди да направите ляв завой. Те трябва да са в първоначалната позиция. Ако друга кола ви удари отзад, може да бъдете хвърлени в противоположната лента, където да удара с  други автомобили ще бъде неизбежен.

 

 

източник:brightside

 

 

 

5 умни решения за организиране на гаража и мазето4 септември 2018

Ако имате гараж или мазе сте истински щастливци. Често, обаче пренебрегваме организацията в тези помещения и те се превръщат в препълнени и разхвърлени складове. В тази статия предлагаме няколко прости решения за да върнете реда и да отворите свободно пространство във вашия гараж или мазе.

прочети още

КАК ДА СЪХРАНЯВАМ ГУМИ, КОИТО В МОМЕНТА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ?25 април 2018

Неправилните условия за съхранение могат да имат отрицателен ефект върху външния вид и производителността на гумата. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат.

прочети още

КАТ предупредиха всички шофьори:4 април 2018

КАТ предупреди, че трафикът по празниците ще е много тежък. Отдел „Пътна полиция“ в ГДНП издаде препоръки за безопасно движение по пътищата. Ето какво съветват от там:

прочети още

Volkswagen Club Fest- Събитие от фенове за фенове9 март 2018

Тази година екипът на iParking,  ще участва на Volkswagen Club Fest- Събитие от фенове за фенове. Дата на събитието – 17 и 18 март 2018 година.  Време на провеждане – от 9:30 до 17:00 часа.  Локация – Интер Експо Център София зали 5 и 6.  Цени на билетите – 6 лева на място; за младите фенове до 16 г.– 4 лева; за деца до 12 г. - безплатно.

прочети още

Автомобилен салон 20177 октомври 2017

Тази година екипът на iParking,  ще участва на авторитетното изложение Автомобилен салон 2017. Всеки желаещ може да дойде и на живо да се запознае с част от продуктите, които предлагаме. За двадесет и трети път, най-престижният автомобилен форум в страната, включен за пореден път в календара на OICA /Международната организация на автомобилните производители/, ще се проведе от 14 до 22 октомври в в залите на „Интер Експо и Конгресен Център“.

прочети още

3 съвета за защита на вашия мотоциклет от ръжда15 август 2017

Ръждата е най-лошият враг на собственика на мотоциклет. След като корозията се установи в рамката, тя бързо може да разпространи, ако не бъде спряна. Когато това се случи, единственото спасение е  замяна на корозиралите части. Добрата новина е, че  можете да предотвратите разпространението на ръждата, като следвате няколко лесни стъпки.

прочети още

Ефекта от горещината върху колата ти!8 август 2017

Ето как горещината се отразява върху автомобилът Ви!

прочети още

Съвети за пестене на гориво през лятото.18 юли 2017

Всеки мрази да плаща за гориво и иска с един резервоар да измине колкото се може повече километри. Ето няколко съвета, които могат да ти помогнат.

прочети още

Съвети за безопасно пътуване през лятото11 юли 2017

Лято e вече в разгара си, а заедно с това започват отпуските и почивките. Много от хората избират да използват собствените си автомобили. За да не си разваляте почивката спазвайте тези лесни трикове и ще си спестите проблеми с колата.

прочети още

Най-скъпите коли в последния търг на Sotheby's6 юли 2017

2 937 000 долара е общата стойност на трите най-скъпи автомобила продадени на последния търг на Sotheby's, проведен миналия месец в Санта Моника. Вижте кои са те:

прочети още

6 съвета при пътуване в дъжд4 юли 2017

Дъжд, дъжд отново дъжд, най-добре си останете вкъщи и се наслаждавайте на дъжда от уюта на дома. Ако все пак ви се налага спешно да излезете iParking дава 6 прости съвета за безопасно пътуване в дъжд.

прочети още

Край на висенето по опашки в КАТ. Стартира напълно обновеният сайт на МВР.29 юни 2017

Плащането на глобата към КАТ вече е възможно без да се разхождаме до сградата на Пътна полиция и да висим по опашки, а от вкъщи.

прочети още

Как да измиете колата си като професионалист?23 юни 2017

За да изглежда Вашият автомобил перфектно трябва да се полагат правилните грижи. Следвайте описаните стъпки и Ви гарантираме перфектен резултат всеки път. www.iparking.bg

прочети още

10 от на най-опасните пътища в света15 юни 2017

Често родните шофьори се оплакват, че се налага да пътува по опасни пътища. Днес ви кани да обиколим 10 пътища шофирането по които е истинско предизвикателство и с право са си заслужили титлата " Опасни пътища".

прочети още

Как да изберете най- безопасното място в 7 превозни средства 14 юни 2017

Когато мислим за пътуване в повечето случаи се съобразяваме с комфорта. И все пак ние не трябва да забравяме и за безопасността, тъй като всяко превозно средство има места, където ние най-вероятно няма да се нараним при катастрофа. Представяме ви списък на такива места в 7 различни превозни средства, безопасността на което се определя въз основа на различни проучвания и статистика.

прочети още

Какво трябва да имате в багажника на колата?8 май 2017

Лятото е зад ъгъла и все повече започваме да си мислим за пътуване. За да не бъде помрачена почивката трябва добре да се подготвим за непредвидими ситуации.

прочети още

Как да предпазим автомобила по време на градушка?26 април 2017

В края на месец април има вероятност от твърди валежи/градушки това заяви инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция „Борба с градушките”. Как да защитите себе си и автомобилът си при градушка..

прочети още